Medgeneracijski center Beltinci

Društvo Prekmurska herbija sodeluje kot partner tudi v projektu Medgeneracijski center Beltinci.

Naziv operacije: Medgeneracijski center ...

100 let priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

V društvu Prekmurska Herbija se zavedamo, da je kulturnozgodovinska dediščina pomemben faktor, ki se ga današnjem času zanemarja ter ob vsem ...

 Razstava Varašanci: od zibelke do groba


V Mežnarskem ceju Turnišče že kar nekaj časa namenjajo posebno pozornost razstavnemu projektu Varašanci, katerega bodoo domačinom in širši javnosti predstavili med 8. avgustom in 12. septembrom 2010, v prostorih Jeričevega doma v Turnišču.

Razstavo so zasnovali kot pregled razvoja Turnišča, kot enega izmed štirih zgodovinsko najpomembnejših trgov na območju današnjega Prekmurja (poleg obeh Lendav in Sobote). Časovno se navezuje na prvo omembo kraja Turnišče kot trg (Banfijev urbar, 1524) in s tem povezano podelitvijo trških pravic, ki so prebivalcem prinesle pridih malomeščanstva. Pridobljeni sodni, davčni in sejemski privilegiji pa so jih v širši okolici naredili prepoznavne kot prebivalce iz Varaša (mesto, madž. város). O raznolikem življenju le-teh, njihovih zgodbah med zibelko in grobom, govorijo še ohranjeni predmeti, fotografije in pričevanja. Iz slednjih se da izluščiti marsikatero zanimivo in pomembno osebnost, ki jih razstava osvetljuje na novo: pisatelj Franc Šbüll (1825–1864), akademski slikar Béla Némethy (1897–1984), snovalec prekmurske republike Vilmoš Tkalec (1894 -), slovenski literarni zgodovinar prof. dr. Štefan Barbarič (1920–1988), ter mnogi drugi. Turnišče je bilo iz uvrstitve med slovenske trge izbrisano leta 1935, kljub temu pa ostaja vse do danes prepoznavno po preteklih atributih: romarski in župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja z imenitnimi gotskimi freskami srednjeevropsko pomembnega slikarja Janeza Aquile; močni cehovski tradiciji na kateri je v 70. letih bila osnovana tovarna obutve Planika, ki je še danes nosilec razvoja kraja in seveda Varašancih – svojstvenih ljudeh.

Projekt, ki so ga avtorsko pripravili Gorazd Bence, Jelka Pšajd in Boris Kučko, je nastal v sodelovanju številnih domačih in tujih ustanov. Posebno pozornost so pri tem namenili tudi spremljevalnemu programu razstave v obliki vodenih ogledov, andragoških in pedagoških delavnic, predavanj ter enkratnih dogodkov; saj Turnišče le okoli 15. avgusta obišče do 10.000 ljudi.

Prvi v vrsti spremljevalnih dogodkov je priložnostna razstava 20. mednarodnega arhivsko raziskovalnega tabora, ki je potekal od 24. do 29. junija prav v Turnišču in naselju Páka na Madžarskem v organizaciji Pokrajinskega arhiva Maribor, Arhiva Železne županije iz Szombathelya in Arhiva županije Zala iz Zalaegerszega. Na taboru je sodelovalo petnajst dijakov iz Slovenije in iz Madžarske ter arhivisti iz zgoraj omenjenih arhivov. Dijaki so na terenu zbirali in evidentirali arhivsko gradivo, ga popisali in ovrednotili ter pripravili razstavo iz zbranih dokumentov, fotografij in knjig.

Želijo, da razstava ponovno ovrednoti zgodbe življenja po katerih Varašanci slovijo do danes.

Razstavni projekt sta podprli Občina Turnišče in Župnija Turnišče.

Info:
Mežnarski cej
Prijatelji Marije pod logom
DoM; Štefana Kovača 16, Turnišče

meznarski.cej@gmail.si
Za avtorje razstave
Gorazd BenceSlavnostna prireditev ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Občina Črenšovci in Kulturno društvo Črenšovci vabita na slavnostno prireditev ob prazniku prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo v nedeljo, 16. avgusta 2009 ob 20. uri na dvorišču Kleklovega doma v Črenšovcih.


Počastite s svojo prisotnostjo praznik, ki je pred 90 leti usodno zaznamoval naše življenje.


Vabilo...

 


SPOMINSKA RAZSTAVA IN POSVET OB STOTI OBLETNICI ROJSTVA PROF.DR. VILKA NOVAKA


četrtek, 13. avgust
11.00 odprtje raztave - grad Beltinci              
Spomini na prof. dr. Vilka Novaka

12.00 Filatelistična razstava ob 90-letnici zdužitve prekmurskih Slovencev z amtičnim narodom in ob stoti obletnici rojstva prof. Vilka Novaka - preddverje Kulturnega doma Beltinci - Filatelisti Občine Beltinci in Murska Sobota

14.00 Posvet - Kulturni dom Beltinci
Dr. Jože Hudales: Vilko Novak - etnolog
Marija Kozlar Mukič: Publikacije Vilka Novaka v madžarščini
Ivanka Huber: Od opisov prehrambenih navad k etnografiji prehranjevanja. Vilko Novak in ljudska prehrana v Prekmurju
dr. Marija Stanonik: Narekanje
Neža Mravlje: Predstavitev Župančičeve knjižice
dr. Ivan Rihtarič: Popis obrti v Občini Beltinci leta 1959

19.00 etno koncert Dunja Knebl + DJ Vuk

petek, 14. avgust 2009


11.00 Posvet
dr. Hotimir Tivadar: Govor med Rabo in Muro v 3. tisočletju s stališča slovenskega knjižnega jezika
dr. Mojca Ramšak: Čast in sramota: nianse družbeno-kulturnih konceptov
dr. Rajko Muršič: Vizije etnologije kot primerjalnega dela antropološkega raziskovanja: Današnji pomen Novakovih zgodnjih metodoloških razprav
Domači študentje: diplomska nalogaBüjraški dnevi 2009 - Ižakovci, Otok ljubezni

 


Četrtek, 6. avgust 2009
Mitološki večer
21.00 Mitologija, poezija in glasba na Otoku ljubezni

Petek, 7. avgust 2009
Večer mladih
ob 21. uri
Koncert Jasmina Stavrosa

Sobota, 8. avgust 2009
Dan ekologije in ljudske kulture
9.30 Otroška likovna delavnica s skupino Panvita
10.00 Okrogla miza na temo Človek in reka
15.00 - 19.00 Ljudska kultura na Otoku ljubezni: büjraštvo, mlinarstvo, brodarstvo, ljudska kulinarika, ljudski običaji, godci, pevci, folkloristi...
Predstavitev knjige o ljudski glasbi.
20.00 Veselica na Otoku ljubezni z ansamblom SKOK

Nedelja, 9. avgust 2009
9.30 Dan duhovnosti in družabnosti

Organizator, informacije:
KS Ižakovci in ostala vaška društva
Tel.: 02 542 17 21
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se